Doe mee met Energierijck!
Energierijck coöperatie is actief voor en door inwoners van de gemeente Berg en Dal. Samen profiteren wij van de zonnepanelen op vier grote daken in onze gemeente. Dit geldt voor iedereen met een van deze postcodes: 6522, 6523, 6561, 6562, 6564, 6566, 6571, 6572, 6573, 6574, 6575, 6576, 6577, 6578
U kunt meedoen met de PostCodeRoos:
als u wel interesse hebt in zonnepanelen, maar u kunt of wilt deze niet op uw eigen dak plaatsen, bijvoorbeeld als u woont in een bosrijke omgeving, een appartement of monument waar geen plaats is voor zonnepanelen of u huurt en de verhuurder wil geen zonnepanelen aanleggen, of
- als u geen zin heeft in de rompslomp van installeren en verzekeren maar u wilt wel een bijdrage leveren aan de verduurzaming;
- als u uw eigen hoeveelheid zonnepanelen graag wilt uitbreiden omdat u elektrisch gaat rijden of u gaat van het gas af. U heeft alleen geen plek meer op uw eigen dak of
- als u twijfelt over de aanschaf van zonnepanelen door het wegvallen in de toekomst van de salderingsregeling of de onzekere terug leververgoeding of
- als……
Energierijck is opgericht met als basis vier Postcoderoosprojecten (tegenwoordig Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)), verspreid over de gemeente Berg en Dal, te weten het dak van de stal van zuivelboerderij Groenhouten in Leuth, het dak van zwembad De Lubert in Groesbeek, het dak van de Gemeentewerf in Groesbeek en het dak van dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal. De coöperatie kijkt steeds naar toekomstige lokale projecten in duurzame opwek of besparing van energie.
Hoe werkt het?
Door mee te doen met zonnepanelen van Energierijck wordt u lid van de coöperatie en bent u gezamenlijk eigenaar van de zonnepanelen op één groot dak binnen uw postcodegebied (in de postcoderoos). U krijgt in ieder geval een deel van de energiebelasting inclusief de BTW terug van uw energieleverancier. Die is momenteel (2024) 13 cent per kWh. Dat betekent dus een flinke korting op uw energierekening en een mooi rendement op uw investering! De coöperatie verzorgt de benodigde administratie met uw energieleverancier en de belastingdienst.
De stroomopbrengst van de zonnepanelen verkoopt de coöperatie aan
Greenchoice en daar betalen we bijvoorbeeld het onderhoud van de installaties van, verzekeringen en het administratiesysteem. Als er geld over is, besluit de Algemene Ledenvergadering wat daarmee moet gebeuren.
Belangrijk: uw huidige energieleverancier moet wel de postcoderoosregeling (oftewel de Regeling Verlaagd Tarief) ondersteunen. Op de website van uw eigen energieleverancier kunt u informatie vinden of deze de Postcoderoos of Regeling Verlaagd Tarief ondersteunt.
Wat kost het u?
Inmiddels hebben we vijf jaar afgeschreven op de aanschafwaarde van de panelen. We kunnen ze u nu aanbieden voor €190 per stuk, waarmee u nog tien jaar kunt deelnemen aan dit project, want de totale looptijd is vijftien jaar.
Met hoeveel panelen kunt u meedoen?
Het is belangrijk dat uw aandeel in de installatie niet méér kWh opwekt dan u zelf verbruikt, omdat u alleen over de verbruikte kWh’s energiebelasting terugkrijgt. We verwachten een opwek van 250 kWh per paneel per jaar.
Dus als u jaarlijks bijvoorbeeld 1600 kWh verbruikt, is het verstandig maximaal zes panelen te kopen: 6 x 250 = 1500. Tenzij u binnenkort de aanschaf van extra elektrische apparatuur overweegt (warmtepomp, inductiekookplaat, elektrische auto) dan is het aan te raden dat extra gebruik alvast mee te tellen.
U wilt financieel investeren en/ of participeren in een lokaal project:
Heeft u een groot dak of een stuk grond ter beschikking waar u graag zonnepanelen op zou willen voor eigen gebruik en om te delen, maar u kunt of wilt dat niet zelf betalen?
Ook dan kunt u meedoen!
Een businesscase is belangrijk om te zien wat er nodig is om rendement te halen. De duurzame energie die de geplaatste installatie oplevert, wordt verkocht aan het stroomnet. Na 15 jaar moet deze opbrengst hoger zijn dan de kosten voor de plaatsing en onderhoud. Gelukkig geeft de Rijksoverheid een subsidie die ook als opbrengst meegeteld wordt. Gedurende 15 jaar ontvangt de coöperatie een SCE of SDE++ subsidie om tot een positieve business case te komen. Deze subsidieregeling is in 2021 in de plaats gekomen voor Regeling Verlaagd Tarief/ Postcoderoos en wordt toegepast op nieuwe projecten.
Heeft u zo’n dak of stuk grond en wilt u meedoen, laat het ons weten via samen@energierijck.nl en samen kijken we naar de mogelijkheden. U kunt ook persoonlijk contact opnemen met de voorzitter Rolia Wiggelinkhuijsen. U kunt haar bellen 06-12036803