Nieuws

ENERGIERIJCK coöperatie u.a.

Algemene Ledenvergadering 5 juni 2018

juni 2018

In de Vriendenkring in Leuth worden de leden welkom geheten door Caroline de Greeff en krijgen ze een uitgebreide toelichting op het offertetraject en de businesscase door Arjan Vernhout. Jos van der Lint vertelt over de verrekening van het energiebelastingvoordeel door het energiebedrijf aan het individuele lid. Samen kunnen we drie Postcoderozen in de gemeente Berg en Dal realiseren:

 

> Groenhouten: maximaal 242 zonnepanelen

> Kerstendal: maximaal 179 zonnepanelen

> De Lubert en Gemeentewerf: maximaal 179 + 299 zonnepanelen

In totaal maximaal 899 zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse opwek van ongeveer 220.000 kWh. Tijdens de ALV is gestemd over twee opties: zonnepanelen met maximaal vermogen van 275 kWh of 300 kWh. Om aan de vraag te kunnen voldoen heeft de meerderheid voor 300 Wp zonnepanelen gekozen. De totale kosten per zonnepaneel bedragen ongeveer 300,- euro.

 

> Presentatie ALV 5 juni 2018 (PDF)

Offertetraject: installateurs bezoeken de daken (4 locaties) voor een eerste schouw

april 2018

Op vrijdagochtend 6 april zijn we met 4 installateursbedrijven uit de regio op pad geweest voor een eerste schouw van de beschikbare daken (gemeentewerf in Groesbeek, Zwembad de Lubert in Groesbeek, dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal en Groenhouten in Leuth. We begonnen om 8:00 uur en op dat tijdstip lag er nog ijs op de daken. De ochtendzon gaf wel een goed beeld van de schaduw. Eind april verwachten we de eerste offertes te ontvangen. Ondertussen werken we verder aan de afspraken met de dakeigenaren en het bestuur houdt regelmatig overleg om alle zaken goed te bespreken.

Energierijck Berg en Dal ~ Postcoderoosregeling

Postcoderoosprojecten in de gemeente Berg en Dal: groen, coöperatief en duurzaam. Doe jij ook mee?

oktober 2017

In totaal hebben we 105 mensen mogen verwelkomen en kunnen informeren over het Postcoderoosproject in de gemeente Berg en Dal tijdens de drie informatieavonden. Er werden goede en kritische vragen gesteld, aandachtspunten benoemd en serieuze overwegingen gedeeld. Er volgde een intekenronde, waarin al bijna 70 huishoudens (ca. 600 panelen) zich hebben aangesloten. Een geweldig resultaat tot dusver!

 

U kunt zich nog steeds aanmelden voor deelname via samen@energierijck.nl. Op 20 november volgt nog een informatieavond in Berg en Dal (dorpshuis Kerstendal).

Energierijck Berg en Dal ~ Postcoderoosregeling

Welke postcoderozen zijn er mogelijk in de gemeente Berg en Dal?

augustus 2017

Om alle postcodes/postcodegebieden in de gemeente Berg en Dal mee te laten doen aan de Postcoderoosregeling zijn meerdere daken nodig, zodat er ook meerdere postcoderozen gevormd kunnen worden. De 3 meest voor de hand liggende postcoderozen in de gemeente zijn (gerangschikt op aantal huishoudens per roos):

 

> postcodes 6561 (kern), 6562 (dak), 6571 en 6564;

> postcodes 6574 (kern), 6571 (dak), 6572, 6573 en 6576;

> postcodes 6578 (kern en dak), 6579, 6566 en 6577.

 

De keuze voor de te vormen postcoderozen gebeurt op basis van de deelnemers (en hun postcodes).

 

Informatieavonden Energierijck voor inwoners en bedrijven gemeente Berg en Dal

augustus 2017

Is je eigen dak te klein of is er te veel schaduw voor zonnepanelen? Of woon je bijvoorbeeld in een appartement of monument? Via een coöperatie kunnen inwoners en bedrijven van de gemeente Berg en Dal samen investeren in zonnepanelen op andermans dak. Dit is mogelijk in de zogenaamde Postcoderoos. Doe jij mee, dan krijg je minimaal 15 jaar lang belastingkorting op je eigen energienota, voor het deel dat met jouw eigen zonnepanelen duurzaam wordt opgewekt. Het profijt is schonere lucht door minder CO2-uitstoot en een gemiddeld financieel rendement van 3% tot 5% (zie ook Rekenvoorbeeld). Er zijn meerdere daken beschikbaar voor onze eigen zonnecentrales.

In september en begin oktober worden informatieavonden georganiseerd in Groesbeek, Beek en Millingen aan de Rijn. Naast alle informatie die hier wordt gedeeld, kun je hier ook al je vragen stellen en je ook opgeven voor deelname.

 

> 26 september - Gemeentehuis Groesbeek (raadszaal) - aanvang 19:30 uur

> 3 oktober - Kulturhus Beek (foyer) - aanvang 19:30 uur

> 5 oktober - Kulturhus Den Ienloop Millingen aan de Rijn - aanvang 19:30 uur

 

Heb jij interesse? Vul dan het contactformulier in op de HOME pagina voor meer informatie.

Flyer Energierijck Berg en Dal

Flyer Energierijck Berg en Dal

Energierijck Berg en Dal: groen, coöperatief en duurzaam

augustus 2017

Energierijck Berg en Dal Postcoderoos

Voor een duurzamere leefomgeving wordt in de gemeente Berg en Dal gewerkt aan zonnecentrales op diverse daken. Dit gebeurt onder de noemer 'Energierijck Berg en Dal'. Wil jij meer weten of wil je zelfs al mee doen, wees er dan bij op een van de informatieavonden. We zitten al op bijna 120 geïnteresseerden. Tijdens de informatieavonden dienen de geïnteresseerden zich ook daadwerkelijk aan te melden voor deelname en hierbij geldt wie het eerst komt die wordt het eerst geholpen. Lid worden van de op te richten coöperatie u.a. is hiervoor noodzakelijk.

Duurzaamheidslening gemeente Berg en Dal

juli 2017

In 2050 klimaatneutraal zijn, dat is de ambitie van gemeente Berg en Dal. Echter, bij sommige inwoners ontbreekt het op dit moment vaak aan de middelen om te investeren in een duurzame woning door het nemen van energiebesparende maatregelen.Om burgers te stimuleren en faciliteren om over te gaan tot actie wordt de duurzaamheidslening gestart. Tegen slechts 1,6% rente is het mogelijk een bedrag tussen de € 2.500,- en € 25.000,- te lenen. De facturen van de energiebesparende maatregelen worden betaald uit een soort bouwdepot en degene die de lening afsluit betaalt een maandelijks bedrag als aflossing. Vervroegd en boetevrij aflossen is gedurende de hele looptijd mogelijk. In totaal heeft de gemeente een budget van € 500.000,- beschikbaar gesteld. Wanneer blijkt dat dit budget niet voldoende is, zal de Gemeente de mogelijkheden tot het verhogen van het budget bekijken.

 

Inwoners gemeente Berg en Dal: werk samen aan duurzaamheid

juni 2017

De gemeenteraad van Berg en Dal hoopt met het betrekken en benutten van de kennis uit de samenleving een grotere betrokkenheid te bewerkstelligen bij de vele opgaven en uitdagingen waar gemeente en samenleving voor staan. Een betrokkenheid die zich ook uit in het gedrag van mensen, waardoor de gemeente steeds minder een controleur is van de inwoner maar juist een enthousiaste partner in het aanpakken van de uitdagingen die ons allen raken. Dit geldt ook voor het samen werken aan een duurzamere leefomgeving. Inwoners kunnen hiervoor terecht bij het Energieplein Berg en Dal en Loket Duurzaam wonen+.

 

Loket Duurzaam wonen+

De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, OverBetuwe, Nijmegen en Wijchen hebben de handen ineen geslagen om huiseigenaren te helpen met de verduurzaming van hun woning. De medewerkers van het loket werken in de hele regio en zijn de schakel tussen de huiseigenaren en lokale aanbieders. Zie ook www.duurzaamwonenplus.nl.

© Energierijck coöperatie u.a. | Energiecoöperatie Rijk van Nijmegen | samen@energierijck.nl | KvK 70284164